48h Crono - Empty Quarter, Foto RallyZone Edoardo Bauer

48h Crono noutatea introdusă în Dakar 2024

Cea mai dură ediție saudită a Raliului Dakar (5-19 ianuarie) a inclus o etapă de 48 de ore în Empty Quarter – deșertul Rub’al Khali. O specială foarte grea, dar care ne-a dat posibilitatea să rulăm pe unele dintre cele mai mari și spectaculoase dune din lume.

Pe 11 ianuarie s-a pornit în 48 de ore Chrono, organizatorii alegând să dea startul simultan unui concurent de la moto și unui concurent de la auto. Au fost 625 de kilometri de parcurs doar în dune și chott-uri (lacuri secate), cu multe dune sparte, zone cu nisip fin și șapte minibivuacuri de-a lungul probei. Cu ceva mai mult de o oră înainte de asfințit, am fost opriți, eu mergând până la minibivuacul de la kilometrul 428. Fiecare a primit o rație de mâncare, un cort și un sac de dormit, iar în dimineața zilei de 12 ianuarie ne-am reluat cursa către finișul de la Shubaytah, de unde am zburat către Riyadh.

48h Crono – Empty Quarter, Foto RallyZone Edoardo Bauer

48 Chrono a avut o specială foarte solicitantă, cu multe ore de stat pe motocicletă. Abia am așteptat să ajung în zona unde m-au oprit organizatorii pentru că simțeam că nu am ritmul potrivit. Pe 12 ianuarie, dimineața, am luat startul la 6:29, când nisipul este tare, și știam că voi avea un ritm bun.
În această probă am înnoptat într-un bivuac mic, cred că au fost în jur de 26 de motociclete și 20-30 de mașini, iar seara ne-am strâns toți lângă foc. A fost interesant că am stat acolo la povești cu Sebastien Loeb, cu Carlos Sainz, cu David Castera. A fost un bivuac foarte fain.

In Dakar 2024 am avut foarte multa piatra, am mers prin canioane, zone cu piatra ascunsa in nisip fin, rauri secate, rauri secate cu vegetatie, zone vulcanice etc. Foto RallyZone

A fost o ediție foarte grea. Încă de la început am avut un ritm bun,
nu am făcut greșeli majore, doar mici greșeli de navigație în prima săptămână, iar în a doua am ratat un waypoint și a trebuit să mă întorc 4 kilometri să-l marchez. Sunt foarte mulțumimt de rezultat, locul 23 la general și 1 la ambasadori. A fost un Dakar bun. Nu am avut probleme
tehnice, motocicleta fiind nouă a mers foarte bine până la sfârșit.

Acesta a fost al șaselea Dakar pe care l-am făcut fără o echipă de asistență concurând în cea mai dură categorieie a raliului Original by Motul, sau Malle Moto.


Mulțumesc partenerilor care m-au ajutat să fiu aici!


Mulțumesc familiei și tuturor celor care m-au susținut, care au lăsat mesaje în social media!

Ce înseamnă Original by Motul / Malle Moto:
Concurenții de la această categorie a Raliului Dakar nu beneficiază de asistență tehnică. La finalul fiecărei zile, când ajung în bivuac, trebuie să-și pregătească singuri motocicleta pentru etapa următoare. Organizatorii transportă pentru fiecare rider o cutie în care acesta își pune câteva piese și diverse accesorii, un set de roți, un cort, o geantă de voiaj, un set de roți și un set de pneuri. Participanților li se mai pun la dispoziție: generator, compresor, trusă de scule, sac de dormit, covoraș de lucru etc.
Dimensiunea cutiei: 80 cm x 45 cm x 30 cm – 80 litri.
Se spune că aceasta este cea mai apropiată formă de modul în care se concura în primele ediții din Africa ale Raliului Dakar.
Pentru al doilea an consecutiv, ASO – Amaury Sport Organisation (organizatorii raliului) m-au desemnat ambasador al acestei categorii, neputând puncta din moment ce am câștigat cateogria (regula schimbata in 2023).

In ziua de pauza profitam sa pregatim motocicletele pentru a doua saptamana. Foto IngineCreators

Share This Article

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email