Dakar 2022 – povestea primei săptămâni

M-am odihnit destul de mult în ziua de pauză, și asta pentru că etapa a șasea a fost scurtată și am reușit să fac cam 80% din pregătirile pentru a doua săptămână imediat ce am revenit în bivuac. Sâmbătă am schimbat doar chitul de lanț și am mai făcut câteva verificări. Dar cauciucurile, schimbul de ulei și altele au fost rezolvate încă de vineri după-amiază.

Prima săptămână a trecut destul de greu din cauza condițiilor meteo, nemaiîntâlnite până acum în Arabia Saudită. În fiecare dimineață, ne-a fost extrem de frig și în fiecare după-amiază, când veneam către bivuac, a fost iarăși foarte frig. Traseul nu pot spune că a fost atât de dificil. Cum a și plouat, dunele au fost fain de parcurs. În ultimele două zile din prima săptămână, am avut foarte multă piatră. În etapa a șasea trebuia să avem o probă de 400 de kilometri, dar la kilometrul 101 ne-au oprit, pentru că pe acel traseu au mers mașinile și camioanele înainte și au scos multă piatră mare. Foarte mulți concurenți au căzut vineri.

Sper că în a doua săptămână condițiile meteo să fie mai favorabile pentru noi, motocicliștii. Să avem niște zile mai călduroase, să nu mai fie atât de frig. Traseul va fi asemănător cu prima săptămână, dar vor fi mai multe dune, iar pe măsură ce ne apropiem de Jeddah, va fi multă piatră.

Nu sunt chiar mulțumit de acest rezultat, dar mai este o săptămână. Important e că sunt în concurs și mă simt bine.

Context

Duminică, 9 ianuarie, ediția 2022 a Raliului Dakar intră în a doua săptămână de cursă, iar Emanuel Gyenes reușește să o înceapă de pe locul 5 în clasamentul general al clasei Original by Motul/Malle Moto (fără asistență tehnică). Pilotul Autonet Motorcycle Team a recuperat spectaculos după ce, din cauza unei probleme tehnice, ocupa locul 17 la finalul primei etape.  

Cea de-a 44-a ediție a Raliului Dakar a debutat pe 1 ianuarie cu un prolog și podiumul de start din Ha’il și a continuat cu o primă etapă foarte dură în apropierea acestui oraș din nordul Arabiei Saudite. În urma ploilor abundente care au inundat bivuacul de la finalul etapei a doua, organizatorii au fost nevoiți să reconfigureze ușor traseul și, din motive logistice, s-a renunțat la etapa maraton, aceasta transformându-se într-una obișnuită. Au urmat bucla Al Qaisumah, unde raliul a ajuns în partea de nord-est a Arabiei Saudite, aproape de granițele cu Irak și Kuwait, ulterior drumul către Riad și cele două bucle din apropierea capitalei. Din păcate, chiar dacă au început să meargă către sud, vremea friguroasă a continuat și motocicliștii au avut de îndurat, inclusiv în etapa a șasea (vineri, 7 ianuarie), temperaturi sub 10 grade Celsius la start.

Ce urmează

După ziua de pauză din Riad, urmează încă șase etape până la sosirea de pe circuitul de Formula 1 din Jeddah, pe 14 ianuarie. Pe 9 ianuarie se concurează în cea de-a șaptea etapă, a cărei probă specială măsoară 401,74 kilometri și care îi va duce pe rideri către vest, până la Al Dawadimi. O zi rapidă cu mult praf, piatră, dune, multe ueduri, zone dificile cu noroi din cauza ploilor căzute în ultimele zile și navigație dificilă. Luni, în schimb, în cea de-a opta probă vor fi 200 de kilometri doar de dune și văi nisipoase. Pentru că 10 ianuarie va fi o zi extrem de solicitantă, organizatorii au pregătit pentru marți o probă specială de doar 287 kilometri și au decis ca startul să aibă loc puțin mai târziu decât de obicei (în general, prima motocicletă pleacă din bivuac înainte de 5 dimineața și se află la startul probei speciale chiar la răsărit). Etapa a noua se va desfășura în munți și prin canioane, cea de-a zecea este rapidă, cu un peisaj foarte variat. Joi, în cea de-a unsprezecea etapă, proba va fi extrem de tehnică, iar vineri, în etapa Bisha-Jeddah, se va da un ultim examen la capitolul navigație.

Clasament general Original/ Malle Moto (după 6 etape)

  1. Arunas Gelazninkas (LTU) – 21h46min45sec
  2. Milan Engel (CZE) – 22h35min06sec
  3. Charan Moore (ZAF) – 22h57min19sec

……………………………………………………

     5. Emanuel Gyenes (ROU) – 24h39min02sec

…………………………..

Share This Article

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email